Інгредієнти:
Філе білої риби - 100 г
Креветка тигрова 16/20 - 5 шт
Перець болгарський 1 шт
Кабачок 1 шт (маленький)
Борошно - 1 ст.л
Крохмаль - 1.5 ст.л
Розпушувач - 1 ч.л
Пиво 70 мл
Білок яєчний 1 шт
Сіль
Перець
Олія рослинна 1.5 л
Технологія приготування
Для початку нам потрібно підготувати овочі та морепродукти.
Філе риби перевіряємо на відсутність кісточок та видаляємо, якщо вони є. Креветки очищаємо від панцирів та стравоходу, який знаходиться у неї у спинці.
Болгарський перець розрізаємо навпіл, видаляємо стебло та серцевину з кісточками. Кабачок розрізаємо вздовж на чотири частини і вирізаємо ножем або ложкою м'яку насінну частину.
Тепер, коли ми все зачистили, нарізаємо все, крім креветки, брусочком розміром з палець, після чого складаємо все в миску, солимо, перчимо, додаємо ложки крохмалю і перемішуємо.
Готуємо кляр. Окремо в мисці змішуємо борошно, крохмаль, розпушувач, яєчний білок та пиво. Все ретельно перемішуємо. Наш кляр має вийти за консистенцією як рідка сметана.
Для смаження виливаємо масло в глибокий посуд (каструля, казан, сотейник) і ставимо на вогонь грітися. Перевірити, чи нагрілося, можна, капнувши в олію краплю кляру: якщо через 1-2 секунди вона випливла на поверхню, значить олія нагрілася.
Морепродукти з овочами закидаємо в кляр та перемішуємо, щоб кляр рівномірно покрив усю поверхню.
В масло опускаємо акуратно (щоб не обпектися), але швидко, по одному шматочку, щоб при спливанні об'єм продуктів, що смажаться, був одним шаром на поверхні, не більше, інакше масло швидко охолоне і продукти будуть варитися, а не смажитись.
Смажимо 2-3 хвилини, після чого викладаємо на підготовлений паперовий рушник на одну хвилину, щоб зтікло зайве масло, після чого перекладаємо на тарілку і поливаємо соусом.
Кисло-солодкий соус
Інгредієнти:
Оцет - 5 ст/л
Цукор - 8 ст/л
Соєвий соус - 1 ст/л
Рибний соус - 1 ч/л
Чилі – за смаком.
Крохмаль/вода - 1 ст/л на 100мл води
Технологія приготування
Оцет і цукор додати в ковшик. На середньому вогні, постійно помішуючи, розчинити цукор. При появі білої піни додаємо соєвий і рибний соус, дрібно нарізаний перець чилі або болгарський і дрібно нарізаний часник. Проварюємо кілька хвилин і додаємо воду з крохмалем. Крохмаль необхідно розчинити у холодній чистій воді, важливо, щоб вода була холодна, інакше крохмаль не розчиниться, а стане грудкою. Прогріваємо і помішуємо до загущення, зазвичай це займає 1-2 хвилини. Соус готовий. Вживати можна як у гарячому вигляді, так і в холодному. Смачного!