Сезон гарбуза вже тут! Скористайтеся цим і приготуйте цю просту та затишну осінню страву.
Подрібніть гарбуз Хоккайдо та запікайте разом із головкою часнику, поки все не стане золотисто-карамелізованим. Шкірку гарбуза Хоккайдо можна їсти, тому її не потрібно знімати. Якщо ж використовуєте мускатний гарбуз, його потрібно попередньо очистити.
Після запікання змішайте гарбуз із маскарпоне та в'яленими помідорами, щоб створити неймовірно ніжний соус для пасти. Підсмажені волоські горіхи та хрусткий базилік надають чудової текстури та смаку.
Час підготовки: 30 хвилин
Час приготування: 50 хвилин
Порцій: 6
Інгредієнти
Для соусу:
- 1 кг гарбуза, бажано Хоккайдо
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 головка часнику
- 1 столова ложка свіжого чебрецю
- 1 маленька червона цибуля, очищена та розрізана на чверті
- ½ склянки в’ялених помідорів
- 500 г ригатоні або іншої крупної пасти
- 1-2 склянки води від варіння пасти
- 50 г свіжотертого пармезану
- Сіль та перець за смаком
Для волоських горіхів:
- 1 склянка половинок волоських горіхів
- 2 столові ложки свіжого чебрецю
- 2½ столові ложки кленового сиропу
- 2½ столові ложки оливкової олії
- ¼ чайної ложки морської солі
Для хрусткого базиліку:
- 25-30 г листя свіжого базиліку
- ¼ склянки оливкової олії
Що знадобиться:
- Блендер
- Велике деко
- Щипці або шумівка
- Паперові рушники
Інструкції
-
Запікання гарбуза та часнику:
Розігрійте духовку до 200°C (180°C з вентилятором) / 400°F / газова відмітка 6. Вистеліть велике деко пергаментом або силіконовим килимком.Помийте гарбуз, розріжте його навпіл і видаліть насіння, потім наріжте кубиками розміром приблизно 2,5 см. Розкладіть кубики на підготовленому деко. Відріжте верхівку головки часнику, щоб оголити зубчики, і розмістіть її серед гарбуза. Додайте чверть цибулі, полийте все оливковою олією, посипте чебрецем та приправте сіллю і перцем. Запікайте 45 хвилин до карамелізації.
-
Приготування волоських горіхів:
У мисці змішайте оливкову олію, кленовий сироп, чебрець і дрібку кайенського перцю. Додайте волоські горіхи та ретельно перемішайте. Викладіть горіхи на окреме деко та підсмажте в духовці протягом останніх 10-12 хвилин запікання гарбуза. Дістаньте, приправте морською сіллю та дайте охолонути. -
Приготування пасти:
Поки овочі запікаються, відваріть ригатоні у підсоленій воді до стану аль денте. Збережіть 1-2 склянки води від варіння пасти, потім злийте її. -
Змішування соусу:
Після запікання перекладіть гарбуз у блендер. Вичавіть запечені зубчики часнику з оболонки та додайте до гарбуза разом із маскарпоне, в’яленими помідорами та 1 склянкою води від варіння пасти. Збивайте до отримання однорідної кремової текстури, додаючи більше води, якщо потрібно. -
Приготування хрусткого базиліку:
У невеликій сковороді нагрійте оливкову олію. Обсмажуйте листя базиліку порціями по 4-5 секунд, поки вони не стануть хрусткими. Викладіть їх на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії. -
Збирання та подача:
Перемішайте відварену пасту з гарбузовим соусом у великій каструлі та прогрійте. Подавайте, посипавши свіжотертим пармезаном, підсмаженими волоськими горіхами з чебрецем та хрустким базиліком для додаткової текстури та смаку.
Смачного! Насолоджуйтесь цією ситною та вишуканою осінньою стравою.