ПРИЛАДДЯ: НЕОБРОБЛЕНА КЕДРОВА ДОЩЕЧКА
довжиною 30-40 см і товщиною 1,5 см
(ЗАМОЧИТИ У ПІДСОЛЕННІЙ ВОДІ МІНІМУМ НА 1 ГОДИНУ)
Інгредієнти:
2 скибочки черствого білого хліба без кірок
60 г ядер лісового горіха, злегка обсмажити
2 зубчики часнику
З ст. л. свіжого лимонного соку
125 мл оливкової олії
40 г зелені петрушки
Крупна морська сіль
Свіжий чорний перець
1 філе лосося зі шкірою (1 кг)
100 г коричневого цукру
Спосіб приготування:
1. Хліб ненадовго замочіть у воді, відіжміть. Ядра лісового горіха з часником подрібніть у кухонному комбайні. Додати хліб, лимонний сік та перемішайте до отримання однорідної маси. Не вимикаючи комбайн, повільно влийте олію. Додати петрушку 1/2 ч. л. солі, 1/4 ч.л. перцю і перемішайте. За бажанням додайте ще солі, перцю та лимонного соку.
2. Підготуйте гриль для роботи в режимі прямого середнього
жару. З філе лосося видаліть кісточки. Філе разом зі шкірою розріжте впоперек на чотири шматки . Посоліть, поперчіть.
3. Замочену дощечку викладіть на гриль у зону прямого середнього жару та накрийте кришкою. Через 5-10 хвилин, коли з'явиться димок, дощечку переверніть і викладіть на неї філе лосося шкірою вниз. Акуратно посипте філе коричневим цукром.
Закрийте кришку і смажте лосося до бажаного ступеня готовності. Час приготування залежить від товщини шматка (15-20 хвилин - середній ступінь прожарювання/medium гаге). Зніміть лосося з гриля і одразу подавайте з соусом.
ПІДГОТАВЛЮЄМО І СМАЖИМО ФІЛЕ ЛОСОСЯ НА КЕДРОВІЙ ДОШЦІ
Якщо приготувати філе лосося на кедровій дощечці, воно не пристане до решітки і завдяки дереву придбає тонкий аромат кедра.
- Проведіть кінчиками пальців по філе, щоб перевірити чи не залишилося в ньому кісток.
- Сире філе розділіть на чотири порції, не розрізаючи шкіру: так рибу зручніше буде знімати з гриля.
- Покладіть лосося на злегка димлячу дощечку і посипте коричневим цукром.
- Поки цукор тане і карамелізується, м'якоть риби насичується ароматом кедра.