Інгредієнти для сальси:

1 ст. л бальзамічного оцту Aceto balsamico

½ ч. л цукру

300 г порізаного червоного або синього винограду, без кісточок

1 ст. л рубаною свіжою м'ятою

 

Інгредієнти:

6 великих виноградних листків

1 невеликий середньогострий Брі, близько 250 г

1 багет, близько 250 г, поріжте навскіс на скибочки завтовшки в палець

1 ст. л олії з виноградних кісточок або оливкової олії

 

Спосіб приготування:

  1. Нагрійте оцет та цукор у невеликій сковороді на середньому вогні. Додайте виноград і потушкуйте близько 2 хвилин, якщо потрібно, перешкодьте. Покладіть згашений виноград у невелику миску та накрийте, щоб зберегти тепло. Перед подачею на стіл додайте м'яту.

  2. Підготуйте гриль для прямої середньої спеки.

  3. Розгорніть і промийте виноградне листя, потім розкладіть на робочій поверхні та осушіть серветками. Тверді черешки відріжте та викиньте. Розкладіть внахльост жилками вгору чотири виноградні листи у формі кола діаметром близько 27-30 см. Ще один лист покладете в середину, а на нього Брі. Накрийте сир ще одним листом і загорніть. Два відрізки кулінарної нитки (кожний довжиною по одному метру) зав'яжіть у середині, потім розкладіть хрестоподібно. У середину покладіть пакет із сиром, зверху нитки зав'яжіть. Обмотайте сир кулінарними нитками кілька разів і зверху зав'яжіть. Кінчики листя, що стирчать, заправте під нитки. Укоротіть кінці ниток.

  4. Пакунок з сиром і скибочки хліба змастіть олією з усіх боків. Очистіть грати для гриля за допомогою спеціальної металевої щітки. Готуйте сир у режимі прямого середнього жару при закритій кришці приблизно 3-4 хвилини, поки при легкому натисканні з двох боків не відчуєте м'якість. Переверніть. Потім обережно зніміть сир із гриля та дайте постояти близько 2 хвилин. Злегка обсмажте скибочки хліба як прямого середнього жару близько 1 хвилини. Обсмажте хліб лише з одного боку. Так він збереже необхідну твердість для намазування розплавленим сиром та виноградом.

  5. Покладіть сир і обсмажений на грилі хліб на одну сервірувальну страву або тацю. Безпосередньо перед подачею на стіл видаліть кулінарну нитку. Розгорніть виноградне листя і звільніть сир (він відразу ж почне розпливатися). Швидко втручайте м'яту в сальсу і все подайте на стіл. За столом намазуйте сир та сальсу на обсмажені скибочки хліба.


 

Загортаємо Брі у виноградне листя 

  1. Виноградне листя добре помийте, обсушіть і розкладіть внахльост жилками догори. Покладіть у середину сир

  2. Оберніть листям сир з усіх боків, загортаючи їх нагору

  3. Розкладіть на столі дві кулінарні нитки хрестоподібно, а в центр покладете загорнутий у виноградне листя сир

  4. Оберніть згорток нитками кілька разів і зав'яжіть у середині